Zin in Lezen | groep 5 t/m 8

Zin in lezen! Dat gun je toch alle kinderen! Creëer een leesomgeving waar zin om te lezen vanaf spat en maak kennis met interessante leesactiviteiten als de boekenkring, snuffel-en expert lezen welke zijn verbonden aan interessante inhouden waarbij gebruik wordt gemaakt van verschillende genres boeken en tekstsoorten.

Tijdens deze cursus leer je hoe je het taalonderwijs kunt verbinden aan de wereld oriënterende thema’s. Als kinderen over hetzelfde onderwerp vanuit verschillende perspectieven met elkaar kunnen spreken, schrijven en lezen dan wordt leren zinvol en van persoonlijke waarde! Naast het belang van een interessante inhoud van een tekst of verhaal, is het van belang om verbindingen te maken tussen motivatie, begrip, woordenschat en techniek voor spreken lezen en schrijven. Het gaat bij deze aanpak om een persoonlijke betrokkenheid waarbij de motivatie van degene die spreekt, leest of schrijft voorop staat! De reguliere methodes krijgen hierbij een andere plek in jouw didactische organisatie, dat kan voor iedere school anders zijn, daar maakt elke school een eigen keuze in.

We maken tijdens dit traject gebruik van het boek ‘Thema’s en Taal’ – Koster en Pompert 2017 en gaan aan de slag met een uitgekiend aanbod van lees- en schrijfactiviteiten verbonden aan de inhoudelijke thema’s die spelen in de klas.

Doelgroep

Leerkrachten van groep 5 t/m 8, taalcoördinatoren, intern begeleiders en schoolleiders. In het belang van gezamenlijke schoolontwikkeling is het wenselijk dat meerdere mensen vanuit een team deelnemen.

Doelstellingen

 • Ontwerpen van betekenisvolle lees- en schrijfactiviteiten verbonden aan thema’s in je groep waardoor alle kinderen zin krijgen en houden in lezen
 • Inrichten van een lees-schrijfomgeving voor alle leerlingen en gericht op het aanboren van de intrinsieke motivatie om te willen lezen
 • Verschillende instructiestijlen hanteren bij het begeleiden van lees-schrijfactiviteiten.
 • Goed observeren, zodat je beter en breder geïnformeerd raakt over de lees-schrijfontwikkeling van je leerlingen

Studiebelasting

 • Volgen van de bijeenkomsten: 12 uur
 • Lezen van het boek “Thema’s en taal” en literatuur: 6 uur
 • Reflectie op de praktijkopdrachten: 4 uur

Data

 • 31 januari 2023 van 14.30-17.30u
 • 6 maart 2023 van 14.30-17.30u
 • 17 april 2023 van 14.30-17.30 u
 • 5 juni 2023 van 14.30-17.30u

Trainer

Deze cursus zal gegeven worden door Anne Reijrink, gecertificeerd trainer van de aanpak Zin in lezen.

Locatie

DROOM! de Aam, Nieuwe Aamsestraat 32 in Elst

Kosten

€ 550,- inclusief het boek ‘Thema’s en Taal’ alsmede cursusmaterialen. Indien we de cursus op een school kunnen laten plaatsvinden dan is de cursusprijs €400,- pp.

Deze cursus kan ook incompany worden gegeven.

De cursus vindt plaats bij deelname van minimaal 7 personen.

Aanmelden

Je kunt je aanmelden voor deze cursus tot uiterlijk 20 december 2023.

De cursus vindt plaats bij minimaal 8 deelnemers.

Wanneer jij je inschrijft, ga je akkoord met de Algemene Voorwaarden.

De cursus kan ook op maat bij jou op school gegeven worden.

Meer weten?

Wil je verkennen hoe je samen met Anne het onderwijs mooier kan kleuren? Neem dan contact met Anne op.

Anne Reijrink onderwijsadviseur